Skip to main content
/ Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Vragen over Longkanker Nederland?

Contact opnemen

Soorten Longkanker

Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. In Nederland krijgen ruim 14.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Het is belangrijk om te weten welke soort longkanker je precies hebt, omdat je dan meer weet over het mogelijke verloop van de ziekte. Ook kan jouw arts de behandeling zo goed mogelijk laten aansluiten bij de soort longkanker die je hebt. Er zijn twee hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellig longkanker en kleincellig longkanker. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten longkanker. 

Oorzaken Longkanker

Longkanker ontstaat meestal door roken, maar komt ook voor bij mensen die nooit hebben gerookt. Hierbij is longkanker ontstaan door een spontane verandering in de cellen. Meeroken, luchtvervuiling, het inademen van fijnstof of stofdeeltjes met radon, het werken met schadelijke stoffen, kunnen ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en worden het kwaadaardige kankercellen. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten longkanker.

Onderzoek en diagnose

De huisarts verwijst je door naar de longarts in het ziekenhuis als er meer onderzoek voor de klachten noodzakelijk is. De longarts onderzoekt waar jouw klachten vandaan komen. De longarts onderzoekt of je longkanker hebt, om welke soort het gaat en in welk stadium de ziekte is. Op deze pagina vind je meer informatie over onderzoek en diagnose.

Voorbereiding gesprek

Je hebt longkanker. Er komt veel op je af. Je hebt veel vragen, maar welke vragen kun je het beste stellen? Op de website van Longkanker Nederland staat een lijst met belangrijke vragen en mogelijke antwoorden erop. Er is ook een boekje beschikbaar met de belangrijke vragen. Op deze pagina vind je meer informatie en he boekje belangrijke vragen.

Behandeling

Longkanker ontstaat meestal door roken. De ziekte komt ook voor bij mensen die nooit hebben gerookt. Hierbij is longkanker ontstaan door een spontane verandering in de cellen. Meeroken, luchtvervuiling, het inademen van fijnstof of stofdeeltjes met radon of het werken met schadelijke stoffen, kunnen ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en worden het kwaadaardige kankercellen. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten longkanker.

Uitzaaiingen hersenen

Bij 19% van de mensen met longkanker verspreidt de kanker zich ook naar de hersenen. Dit worden uitzaaiingen of metastasen genoemd. Op de website van Longkanker Nederland staat meer informatie over dit onderwerp en er is een video en boekje beschikbaar. Op deze pagina vind je meer informatie over dit onderwerp.

Meedoen aan onderzoek

Soms wordt gevraagd of je mee wilt doen aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling. Met deze onderzoeken wordt bijvoorbeeld onderzocht of medicijnen minder bijwerkingen hebben dan bestaande medicijnen. Ook wordt onderzocht of je langer kunt leven door een medicijn. Er zijn ook onderzoeken om het herstel van longoperaties te verbeteren, te kijken welke vorm van radiotherapie het beste werkt en nog veel meer. Op deze pagina vind je meer informatie over dit onderwerp.

Presentaties

Longkanker Nederland organiseert verschillende informatieve bijeenkomsten. Op deze pagina vind je presentaties van de bijeenkomsten van 2021-2023.

Ervaringsverhalen

Longkanker Nederland maakt het delen van ervaringsverhalen mogelijk. Deze ervaringsverhalen vind je terug op deze pagina.

Leven met Longkanker

  • Ondersteuning bij Longkanker (voeding, beweging, mentaal, social). Meer info
  • Informatie voor familie, kinderen en vrienden (boekje, podcast, lotgenotencontact). Meer info
  • Als je niet meer beter wordt. Wat als je hoort dat je door longkanker niet lang meer te leven hebt? Weet dan dat er voor jou en je naasten zorg en steun is. Meer info
  • Als je longkanker hebt en je werkt, verandert er misschien ook iets op het gebied van werk en inkomsten. Meer info
  • Heb je een vraag over longkanker, jouw diagnose, onderzoeken of behandeling? Of een andere vraag over longkanker? Stel ze gerust
  • Wil je gratis boeken en folders over longkanker ? Dat kan! Er zijn folders en boekjes die je kunt bestellen. Meer info