Skip to main content
/ Eerste longkankerpatiënt krijgt infuus met miljarden eigen afweercellen

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.800 mensen longkanker. Een ziekte die nog moeilijk te genezen is. Het Leids Universitair Medisch Centrum startte deze maand met de nieuwe, experimentele TIL-therapie bij longkanker. “Een leger van afweercellen moet de tumoren aanvallen.”

“De eerste patiënt die het infuus krijgt, is een 69-jarige vrouw met uitgezaaide longkanker”, vertelt longarts Laurie Steinbusch. “In november 2022 werd bij deze patiënt gestart gestart met de immuuntherapie in combinatie met chemo. Kortgezegd krijg je bij immuuntherapie medicijnen die je eigen afweercellen stimuleren de kankercellen te herkennen en aan te vallen. In het begin leek deze therapie aan te slaan. Maar na een halfjaar groeide de tumor in bepaalde delen van haar lichaam weer. Daarom moesten we nadenken over een nieuwe behandeling. Eind vorig jaar werd gezamenlijk met de patiënt besloten mee te doen met onze TIL-studie.

“De TIL-therapie is een vorm van immuuntherapie, gericht op het versterken van de weerstand. TIL staat voor ‘tumorinfiltrerende lymfocyten’. Deze lymfocyten, ook wel T-cellen, zijn witte bloedcellen die we uit een tumor van de patiënt halen. Het zijn afweercellen die vechten tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën, maar ook tumoren.”

Lees verder op lumc.nl