Skip to main content
/ Vaccin maakt verborgen longkankercellen weer zichtbaar voor afweersysteem

Wetenschappers van het LUMC, Erasmus MC en Oncode Institute hebben een vaccin ontwikkeld dat mogelijk een rol kan spelen in de behandeling van patiënten met gevorderde NSCLC bij wie progressie optreedt tijdens behandeling met een checkpointremmer.

Het onderzochte vaccin heeft als doel longkankercellen, die zich aan immuunherkenning hebben onttrokken, opnieuw zichtbaar te maken voor het immuunsysteem. In een publicatie in Nature Communications rapporteren de onderzoekers over de eerste toediening van een prototype van dit vaccin bij een cohort van 26 patiënten. Het vaccin is specifiek gericht op het TEIPP-eiwit (T-cell Epitopes associated with Impaired Peptide Processing), dat uitsluitend tot expressie komt op kankercellen die aan immuuncontrole zijn ontsnapt, en niet op gezonde cellen. Door immunisatie met dit vaccin worden T-cellen getraind om TEIPP te herkennen, waardoor deze tumorcellen opnieuw kunnen worden geïdentificeerd en aangevallen door het immuunsysteem. Op basis hiervan zou de effectiviteit van immuuntherapie mogelijk hersteld kunnen worden.

De initiële resultaten zijn veelbelovend. Bij meer dan 80% van de gevaccineerde patiënten werd een meetbare immuunrespons waargenomen. In het perifere bloed werden geactiveerde T-cellen gedetecteerd die specifiek door het vaccin zijn gestimuleerd, hetgeen duidt op hernieuwde immuunactiviteit tegen de tumorcellen. Het vaccin werd over het algemeen goed verdragen; gerapporteerde bijwerkingen beperkten zich tot lokale pijn op de injectieplaats en milde griepachtige klachten. Of de toediening van het vaccin daadwerkelijk leidt tot tumorregressie of verbetering van de algehele overleving, dient in vervolgonderzoek te worden vastgesteld.

Referentie

Erasmus MC, juni 2025